Tutkimus

Alla olevilla viitteillä tutkimuksiin ei ole tarkoitus esittää, että Lectinect olisi lääkeaine. Näiden viitteiden tarkoituksena on osoittaa, että mustaseljanmarjan lektiineihin perustuva ravintolisä voi olla positiivinen tekijä monien ihmisten ruokavaliossa.

Palm research logo CMYK

Tärkeä edellytys – biologisesti aktiiviset lektiinit

Tämän päivän ruokavaliossa on paljon jalostettuja elintarvikkeita, minkä seurauksena tärkeiden kompomenttien biologinen aktiivisuus on usein vähentynyt.

Ainutlaatuinen testaus- ja tuotantomenetelmä

Kirjallisuudesta tiedetään, että seljanmarjan lektiinit voivat edistää immuunijärjestelmän toimintaa. Olemme kehittäneet testimenetelmän, jolla voidaan osoittaa, ovatko Lectinectin lektiinit jatkuvasti biologisesti aktiivisia. Yksinkertaisesti kuvattuna vertaamme tuotantoeriemme aktiivisuustasoa tunnettuun pitoisuuteen ja vakioimme tason sen perusteella. Jos tuotannossa on tapahtunut jokin virhe, havaitaan tämä testissä ja erä hylätään.

Tuotteen taustalla oleva perustutkimus

Lectinect-sarja on kehitetty yhteistyössä professori Ian Prymen kanssa. Lue lisää professori Prymestä tästä.

Lektiinit (proteiineja) ja niiden vaikutus immuunijärjestelmään on ollut yksi professori Prymen tutkimusalueista.  Hän kuuluu Euroopan eturivin lektiinien tutkijoihin ja on vuodesta 1994 lähtien ollut mukana kirjoittamassa 45:tä tieteellistä artikkelia lektiinien vaikutuksista immuunijärjestelmään.

Lektiinit ovat kasvien puolustus hyökkäystä vastaan

Lektiinit ovat proteiineja, joita on useimmissa kasveissa, hedelmissä ja marjoissa. Lektiineilla on tärkeä tehtävä kasvien puolustusmekanismissa. Kun hyönteiset hyökkäävät tai maaperä vahingoittavat kasvia, lektiinien pitoisuus kasvaa osana tätä puolustusmekanismia [1, 2].

Mustaseljanmarjan lektiinit voivat tukea immuunijärjestelmää

HyllebaerIMG_0893

Hedelmillä, kasviksilla ja marjoilla katsotaan olevan positiivinen terveysvaikutus ihmiseen. Viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden kasviperäisten lektiinien ja ihmisen immuunijärjestelmän välillä [3, 4]. Tutkimus osoittaa, että seljanmarjan lektiinit voivat auttaa immuunijärjestelmän toimintaa [5].

Seljanmarjan lektiinit sitoutuvat immuunijärjestelmän osiin ihmisen vatsan alueella [6] ja voivat käynnistää siellä positiivisen biologisen vaikutuksen [7]. Seljanmarja sisältää myös antosyaaneita [8].

Lähteet:

[1] Lectins as Plant Defence Proteins. Peumans W.J. and Van Damme, E.J.M. In Lectins: Biomedical Perspectives, pp. 1-21, 1995. Taylor and Francis, London.
[2] Waiting to fight? Lectin’s passive defence role in plants. Debenham M. Biologist 52, 2005, 74-79.
[3] Handbook of Plant Lectins: Properties and Biomedical Applications. Van Damme, E.J.M., Peumans W.J.,
Pusztai, A. and Bardocz, S. 1997. John Wiley and Sons, UK.
[4] Lectins in immunology. Kilpatrick D.C. In: Lectins: Biomedical Perspectives. Pusztai A. and Bardocz S.
pp.155-182,1995. Taylor and Francis, London.
[5] Zakay-Rones, Z., Thom, E., Wollan, T. and Wadstein, J. Randomized study of the efficacy and safety of
oral elderberry extract. Journal of International Medical Research 32, 2004, 132-140.
[6] Lectin binding reveals divergent carbohydrate expression in human and mouse Peyer’s patches. Sharma,
R., van Damme, E.J., Peumans, W.J., Sarsfield, P. and Schumacher, U. Histochemistry and Cell Biology
105, 1996, 459-466.
[7] Lectins as growth factors for the small intestine and the gut. Bardocz, S., Ewen, S.W.B. and Pusztai, A.
In Lectins : Biomedical Perspectives, pp. 103-116, 1995. Taylor and Francis, London.
[8] Potential health effects of berries. Beattie J., Crozier A. and Duthie G.G. Current Nutrition & Food Science 1, 2005, 71-86.